Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»



Συναδέρφισσες και συνάδερφοι,

οι μνημονιακής εμπνεύσεως πολιτικές της πλειοψηφίας του απερχόμενου δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ μας ανάγκασαν να βρεθούμε απέναντι σε όλους αυτούς που με προσωπικά ενοχικά συμπλέγματα ή έχοντας πολιτικές και κομματικές φιλοδοξίες παρέδωσαν αμαχητί το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς δημοσιογράφων. Αυτοί που μας οδήγησαν συνειδητά στο αδιέξοδο συνθηκολογώντας με την εργοδοσία και συνυπογράφοντας τα πρώτα Μνημόνια στο χώρο του Τύπου πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει.
Οσο ο «συνδικαλιστικός ρεαλισμός τους» προβάλλεται ως ικανότητα, εμείς θα συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε, να παλεύουμε και να προσπαθούμε να ξανακατακτήσουμε την αξιοπρέπεια και τα εργασιακά δικαιώματα που μας έκλεψαν.
Και όμως! Το αυτονόητο χαρακτηρίζεται ως «παρανοϊκός συνδικαλισμός» και η ταφόπλακα που αυτοί έβαλαν στις συλλογικές συμβάσεις περιγράφεται ως «η καλύτερη και μοναδική λύση».
Για να μιλήσουμε και στη νομική γλώσσα που γνωρίζει άριστα ο πρόεδρος του σωματείου Μόσχος Βοϊτσίδης: «Είναι άμεσοι συνεργοί στο έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος των εργαζομένων – μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ».
Οσοι εκ των μελών της διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ έβαλαν πρώτοι την υπογραφή τους σε ατομικές συμβάσεις, οι οποίες προέβλεπαν εκτός από μειώσεις μισθών και δεκάδες απολύσεις, είναι βέβαιο ότι επιθυμούν να μετατρέψουν την Ενωση σε σωματείο – «σφραγίδα» ή στην καλύτερη περίπτωση Επιμελητήριο με βασικές δραστηριότητες το «λόμπινγκ» και τη διοργάνωση ταξιδιών και σεμιναρίων.
Πιθανότατα αυτήν την Ενωση οραματίζεται η πλειοψηφία του δ.σ και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, ο οποίος εκτός από τις έξι ξένες γλώσσες που γνωρίζει αποδείχτηκε ότι ομιλεί άπταιστα και τη... γλώσσα των εργοδοτών. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τις «συμφωνίες» που έκανε με τις δύο μεγαλύτερες εκδοτικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» και «Αγγελιοφόρο», όπου εκτός από τις συνολικά 65 θέσεις εργασίας δημοσιογράφων που χάθηκαν επιβλήθηκαν και μειώσεις μισθών 30%!
Η διαπραγματευτική ικανότητα της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου εξαντλήθηκε στο ρόλο του «ταχυδρομικού περιστεριού». Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ μαζί με τις δήθεν αριστερές «πατερίτσες» του και τη στήριξη που είχε από το γαλαζοπράσινο μέτωπο, το οποίο συμπορεύτηκε μαζί του όλο αυτό το διάστημα, αρκέστηκε να μεταφέρει απλώς στους συναδέρφους τις επιθυμίες των εργοδοτών.
Επενδύοντας στο γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας και τρομοκρατίας που επέβαλαν οι κυβερνητικές πολιτικές της Τρόικας και του Μνημονίου, έσυραν τους δημοσιογράφους στην καταστροφική επιλογή των ατομικών συμβάσεων. Οσοι αντιστάθηκαν και αρνήθηκαν αυτόν το δρόμο λοιδορήθηκαν, απομονώθηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως γραφικοί και «τζάμπα μάγκες», ενώ όσοι σύρθηκαν στις επιλογές της πλειοψηφίας του δ.σ βίωσαν και βιώνουν έναν πραγματικό εφιάλτη. Συνάδερφοι επιδότησαν τις απολύσεις τους, άλλοι εξωθήθηκαν εκβιαστικά σε αποχώρηση και όσοι απέμειναν μετατράπηκαν σε πειραματόζωα μέσα σ' ένα άγριο ανθρωποφαγικό παιχνίδι εκβιασμών, ταπεινώσεων και εξευτελισμού που έστησαν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων με την ανοχή (τουλάχιστον) της Ενωσης.
Σήμερα, κι ενώ η εξαθλίωση των συναδέρφων έχει φτάσει σε επίπεδα που ουδείς φανταζόταν πριν από δυο χρόνια και τη στιγμή που ακόμη κι οι πιο αδίστακτοι εργοδότες (ΣΕΒ κ.ά.) υποχωρούν και προτείνουν (έστω και για το «θεαθήναι») επαναφορά των μισθών στα προ του δεύτερου μνημονίου επίπεδα, οι «ρεαλιστές» συνδικαλιστές επιμένουν στο αναπότρεπτο της μοίρας μας και χαρακτηρίζουν συλλήβδην παρανοϊκούς όσους αντιτίθενται στο «σύγχρονο» συνδικαλισμό της διαπλοκής, των διαδρομικών «πάρε δώσε» και της πολυθεσίας.
Κάποιοι για να ρίξουν την μπάλα στην κερκίδα κάνουν λόγο για «προσωπικές διαφορές» αγνοώντας ότι αυτά που μας χωρίζουν δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές που υπονομεύουν την ίδια την υπόσταση της Ενωσης. Ναι, είμαστε εχθροί των επιλογών που οδήγησαν στον «τεμαχισμό» της Ενωσης και εκπορεύονται από την άποψη ότι «κάθε μαγαζί έχει τα προβλήματα του». Είμαστε εχθροί των ατομικών συμβάσεων. Είμαστε εχθροί της άποψης «και με 500 ευρώ ζεις»! Είμαστε εχθροί του συνδικαλισμού της υποταγής στη βουλιμία των εργοδοτών.

Συναδέρφισσες και συνάδερφοι,

στις εκλογές της 30ής Μαΐου κρίνεται η αξιοπρέπεια της Ενωσής μας.

Επίσης, κρίνονται:
- το μέλλον εκατοντάδων συναδέρφων που ανυπεράσπιστοι στην ανεργία τους βλέπουν το συνδικαλιστικό τους όργανο να αποτελεί το μακρύ χέρι της εργοδοσίας,

- η επιβίωση των εργαζομένων σε ΔΕΠΘΕ και σε ΕΡΤ3 (όπου οι άθλιες μεθοδεύσεις για τους πρώην συμβασιούχους θα αποτελέσουν και αντικείμενο άλλου είδους έρευνας),

- η ύπαρξη των ασφαλιστικών μας ταμείων τα αποθεματικά των οποίων αφέθηκαν στο πλιάτσικο των πράσινων και γαλάζιων ραντιέρηδων,

- η συνέχιση της καταβολής συντάξεων αλλά και της περίθαλψής μας,

- η κοινωνική αλληλεγγύη και πρόνοια. Δεν είναι τυχαίο ότι το δ.σ. του ΕΔΟΕΑΠ, πιο πρόθυμο να υπακούσει στις απαιτήσεις της τρόικας και από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου - Παπαδήμου, κατήργησε με σπουδή το επίδομα βρεφονηπιακών σταθμών προτού νομοθετηθεί!

Συναδέρφισσες και συνάδερφοι,
δεν υποσχόμαστε θαύματα, διότι η απερχόμενη διοίκηση μόνο συντρίμμια παραδίδει.
Ζητούμε την ψήφο σας για να σηκώσουμε το κεφάλι και να αντιμετωπίσουμε τον εξανδραποδισμό με αγωνιστικότητα και δύναμη.

«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»

Αξιοπρέπεια – Αλληλεγγύη - Συνέπεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου