Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Χαιρετίσματα...

Σήμερα οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα της «Μακεδονίας» διανύουν την τέταρτη ημέρα επίσχεσης εργασίας, καθώς παραμένουν απλήρωτοι επί τρεις συνεχείς μήνες (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος).

Το χειρότερο είναι πως η κατάσταση βρίσκεται στον αέρα και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι δείχνουν αδύναμοι, όσο ποτέ άλλοτε, ν' αντιμετωπίσουν τα γεγονότα. Ενδεικτικό είναι πως η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης για την κινητοποίηση αυτή δεν έχει κάνει καμία απολύτως κίνηση, ούτε καν έχει εκδώσει ανακοίνωση για να πληροφορηθεί ακόμη και το αναγνωστικό κοινό για ποιο λόγο όλες αυτές τις ημέρες η «Μακεδονία», η «Θεσσαλονίκη» και τα «Σπορ του Βορρά» δεν είναι στα περίπτερα.  

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι περιορίζονται μονάχα να περιμένουν στο... τηλέφωνο για τα χρήματα από την Αμερική που προορίζονται για την καταβολή των μισθών του Αυγούστου. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο σκοτάδι καθώς ούτε μία άτυπη - μαζικού χαρακτήρα - ενημέρωση δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Ολο αυτό το διάστημα η διοίκηση της Ενωσης αρκείται στην αναμονή, μη γνωρίζοντας ποια είναι τα σχέδια του ιδιοκτήτη του συγκροτήματος και αρνούμενη οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας μαζί του για τη διαλεύκανση της κατάστασης και τη διάλυση της ομίχλης που έχει καλύψει τις τρεις εφημερίδες. Αλλωστε είναι μόνιμη η θέση του προέδρου της Ενωσης Μ. Βοϊτσίδη ότι «δεν προσδοκώ τίποτε από τον ιδιοκτήτη».

Οι εργαζόμενοι όμως προσδοκούν να ενημερωθούν. Ειδικά αυτήν την περίοδο που όλοι θέλουν να βάλουν φωτιά στα πληκτρολόγιά τους για να καλύψουν τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Αλλά δεν τους αφήνουν, αφού δεν τους πληρώνουν. Θέλουν όμως να μάθουν τι ξημερώνει αύριο και για ποιο λόγο τόσο μεγάλο διάστημα οι τρεις ιστορικές εφημερίδες οδηγούνται στην απαξίωση, χωρίς οι ίδιοι να έχουν ευθύνη. Να πληροφορηθούν εάν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη ή ειλημμένη απόφαση για την επόμενη μέρα της επιχείρησης. Αλλά «ενημέρωση με αναμονή» δεν υπάρχει και αυτό το γνωρίζουν όσοι είναι δημοσιογράφοι.

Πέραν όλων αυτών η διοίκηση της Ενωσης για μία ακόμη φορά δείχνει ότι μένει πίσω από τις εξελίξεις. Οι βαρύγδουπες εξαγγελίες περί προσπάθειας νομικής διασφάλισης των εργαζομένων, με δέσμευση τίτλων και άλλων ενεργειών, είναι νωπές στ' αυτιά των εργαζομένων. Λίγες μέρες πριν όμως, ομάδα δημοσιογράφων πρόλαβε και ήδη κατέθεσε προσφυγές στα δικαστήρια, βλέποντας ότι το σωματείο ακόμη... μελετάει.

Μπορεί και να τους παρεξηγούμε. Ενδεχομένως να υπάρχει κάποιο σκοτεινό σχέδιο νομικών και διπλωματικών ελιγμών, που ψιθυριστά θα διαρρεύσει στους έρημους πλέον διαδρόμους του συγκροτήματος, για τη διασφάλιση των εργαζομένων. Η οργή όμως μεγαλώνει. Και οι άδειες τσέπες είναι ο χειρότερος σύμβουλος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ετοιμαστείτε για το ποτάμι της οργής...

Δημοσίευση σχολίου