Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Εργασιακός μεσαίωνας στην περιφέρεια


Την ώρα που οι περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσιογράφων αγωνίζονται για τη διατήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού στις Σέρρες, αποφασίζει (και διατάσσει) την υπογραφή συμβάσεων μερικής απασχόλησης για συναδέλφους, με παράλληλη δωρεάν εργασία για έναν μήνα!
Η απόφαση μεταφέρθηκε στους συναδέλφους του τηλεοπτικού σταθμού
TVS και συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση της συναδέλφου Νάντιας Δερέμπεη, η οποία και «τιμωρήθηκε» άμεσα με απόλυση. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ανακοίνωσαν ότι θα κληθούν οι συνάδελφοι να υπογράψουν νέες συμβάσεις απασχόλησης με μειωμένες ημέρες ασφάλισης, αφήνοντας όμως σαφώς να εννοηθεί ότι ουσιαστικά θα εργάζονται κανονικά. Επειδή η απόφαση αυτή δεν θα μπορούσε να ισχύσει για την περίπτωση των μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ η απόφαση γι’ αυτούς αφορούσε μόνον την εργασία για ένα μήνα χωρίς αποδοχές!
Παρ’ ότι η συνάδελφος επισήμανε πως αντιλαμβάνεται τα οικονομικά προβλήματα και δέχεται για το συγκεκριμένο διάστημα του ενός μήνα να της χορηγηθεί άδεια άνευ αποδοχών, η απάντηση που έλαβε ήταν η άμεση απόλυση.
Το παράδειγμα της Νάντιας Δερέμπεη δεν είναι το μοναδικό στα μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας, όπου συνάδελφοι εξαναγκάζονται να εισπράττουν πολύ λιγότερα χρήματα απ’ όσα προβλέπουν οι συμβάσεις - το έχουμε δει το έργο και στα Μεικτά Συμβούλια της ΕΣΗΕΜ-Θ - μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν χωρίς δουλειά. Δεκάδες είναι και οι περιπτώσεις της εν κρυπτώ μείωσης των αποδοχών τους σε ποσοστά που ξεπερνούν το 20%.
Μπροστά στον εργασιακό μεσαίωνα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην περιφέρεια, ακόμη και πριν την “επίσημη” έναρξη της οικονομικής κρίσης, τα συνδικαλιστικά όργανα επιδεικνύουν παντελή αδυναμία αντιμετώπισης των καταστάσεων, καθώς τα περισσότερα μέλη των διοικήσεων αγνοούν τις συνθήκες που επικρατούν και ενημερώνονται γι’ αυτήν μόνον σε προεκλογικές περιόδους. Η στάση της συναδέλφου Νάντιας Δερέμπεη να αντιταχθεί στα σχέδια ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης της περιφέρειας, μπορεί να καθοδηγήσει τη διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ, προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα συνδικαλιστικά αντανακλαστικά που δεν μπορεί να περιορίζονται σε ανακοινώσεις καταγγελιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου